Zonsverduistering en ND filters

Op dinsdag 25-10-22 hadden we een gedeeltelijke zonsverduistering. Een geweldig moment om de 9 stops BaseCamp set in te zetten. Gelukkig was hij variabel dus kon ik precies de juiste ND stand instellen. De set leent zich natuurlijk voor veel meer doelen. bv bij video-opnames de 180 graden hoek in te stellen of te wel een 50e bij 25 fr. . Heb je een frame-rate van 25 fr/sec is het lastig om een 50e sluitertijd in te stellen overdag zonder het diafragma helemaal dicht te zetten.

Bij een diafragma van F4.0 heb je ook te veel licht overdag vooral op een zonnig moment. Door het licht af te remmen met een variabele ND of grijsfilter lukt dat wel.

Het is best wel bijzonder dat je aan een ronde polarisatiefilter draait en de lichtstroom gestaagd verminderd tot bijna helemaal niets. Bij sommige cinecamera’s zit deze filter ingebouwd.

Bij lange sluitertijden overdag is hij net zo handig. Op die manier zie je bij bv time-lapse fotografie de auto’s of andere voorwerpen overdag ook echt bewegen terwijl je de scherptediepte toch met een mooie zachte achtergrond kan instellen op 2.8 F.


Vorige
Vorige

Rondstruinen in het Dwingelderveld

Volgende
Volgende

Velduil vlucht