Kleine zwaan

Toen ik nog oude dia’s aan het bekijken was uit vroegere tijden kwam heel wat bijzondere herinneringen tegen. Het was in de tijd dat er in Nederland nog behoorlijke aantallen kleine zwanen overwinterden dat ik deze foto maakte. Soms dagenlang hopen dat de zwanen op het zelfde akkertje terug kwamen van de vorige dag. Het is dan ook een van mijn lievelingen. Hier twee mannetjes die even heel kort uithalen naar elkaar. toen ze beiden los van de grond waren gekomen maakte ik deze foto. De sprong duurt maar heel kort misschien namelijk een 5e seconde. Tja dus ook een beetje geluk zeg maar.

Als ik een ding heb geleerd van deze ervaringen en vele andere is dat een mooie foto vaak veel moeite kost.

Kleine zwanen in gevecht.

Kleine zwanen eten de bietenresten op een akker in noordgroningen

Vangst van de Kleine zwanen om ze met een halsband te voorzien.

Met 8 beelden per seconde probeerde ik ze vast te leggen. De camera was in de nacht achtergelaten vaak in de modder. Ook de apparatuur werd in de nacht in het veld ingebouwd. De projectielen die uit zeven kanonnen werden geschoten vliegen tegelijkertijd over de vogels heen. De vliegende kracht die de projectielen hebben trekken via het touw als het waren met een net over ze heen. De vogels raken niet gewond en worden zo snel mogelijk weer losgelaten.

Sommigen zwanen lukte het evenwel in een halve seconde omhoog te springen en weg te vliegen. Toch raadselachtig vind je niet? Via aflezen kwam de info weer naar de bron.

Vorige
Vorige

Oranjetip

Volgende
Volgende

Scherpe foto met focus stacking